Σαββατοκύριακο στην ειδυλλιακή Πορταριά

Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναφέρει ουκ ολίγες φορές ότι το να βλέπω μετά από καιρό αγαπημένους φίλους σε οποιαδήποτε βολική περίσταση με γεμίζει ανείπωτη χαρά καθώς τα πνευμόνια μου είναι λες και για λίγες στιγμές «αναπνέουν» πάλι ένα διαφορετικό, πιο οικείο και «μυρωδάτο» οξυγόνο. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση κι ένα απίστευτα ειδυλλιακό μέρος, τότε έχουμε το συνδυασμό της απόλυτης ευτυχίας (αγαπημένος φίλος + φοβερό μέρος = ευτυχία). Τουλάχιστον εγώ έτσι βίωσα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Πορταριά του Πηλίου παρέα μ’ έναν από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους.

Ο έρωτας μου για το Πήλιο είναι μακροχρόνιος, έντονος, σταθερός. Εάν κάποιος αποφασίσει ν’ ανηφορίσει από το Βόλο προς το βουνό των Κενταύρων θα καταλάβει ότι οι πιθανότητες να μην περάσει καλά – όπου κι αν αποφασίσει να μείνει στο Πήλιο – είναι ελάχιστες. Η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με το γραφικό, παραδοσιακό στοιχείο θα γεμίσει το μυαλό σας γλυκές εικόνες τις οποίες θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Σήμερα θα μάθετε μέσα από τα δικά μου μάτια γιατί η Πορταριά του Πηλίου αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για τους λάτρεις των ορεινών περιοχών και των παραδοσιακών οικισμών.
"Αερικό"... με θέα τη Μακρυνίτσα
“Αερικό”… με θέα τη Μακρυνίτσα
Πού να πιείτε καφέ, πού να δοκιμάσετε νόστιμα πιάτα και λιχουδιές
Είτε φτάσετε πρωινές ώρες στην Πορταριά, είτε απογευματινές ώρες σίγουρα θα χρειαστείτε με το που θ’ αφήσετε τα πράγματα σας στο κατάλυμα που επιλέξατε κάτι να πιείτε και να τσιμπήσετε. Ρωτήστε τους ντόπιους να σας δείξουν το δρόμο για το – χωρίς υπερβολή – πανέμορφο café-bar «Αερικό» (βρίσκεται στο δρόμο για Μακρυνίτσα).
Το cheesecake του Φίλιππου στο "Αερικό"
Το cheesecake του Φίλιππου στο “Αερικό”
Εκεί με θέα τόσο τη διπλανή Μακρυνίτσα όσο και το μαγευτικό Βόλο κάτω στο βάθος θα έχετε την ευκαιρία να πιείτε μερικά από τα πιο σπέσιαλ ροφήματα (π.χ. υπάρχει πλήθος γεύσεων ροφήματος σοκολάτας για να διαλέξετε) και να γευτείτε υπέροχα αλμυρά και γλυκά σνακ εντελώς φρέσκα, σπιτικά, με αγνά υλικά. Εγώ προσωπικά είχα την τύχη να δοκιμάσω έναν υπέροχο φυσικό χυμό διαφόρων φρούτων που έστυψαν επιτόπου τα παιδιά πίσω απ’ το μπαρ, ενώ το cheese cake του Φίλιππου ήταν το καλύτερο που δοκίμασα ποτέ (ειλικρινά η μνήμη μου δε με βοηθάει να θυμηθώ κανένα cheese cake γευστικά ανώτερο!).
Για φαγητό στο "Κρίτσα"
Για φαγητό στο “Κρίτσα”
Εάν ο καλός καφές και η «νεραϊδένια» αισθητική του «Αερικού» σας άνοιξε την όρεξη δεν έχετε παρά να προχωρήσετε μερικά λεπτά πίσω στην Πορταριά και ν’ αναζητήσετε την κεντρική πλατεία. Εκεί κάτω από ένα πλατάνι οκτώ αιώνων(!) θ’ ανακαλύψετε το μικρό ξενοδοχείο και εστιατόριο «Κρίτσα». Καθίστε και δοκιμάστε μερικές από τις καλύτερες και πιο γνωστές (αλλά και άγνωστες) πηλιορείτικες συνταγές. Θα ξετρελαθείτε με το σπεντζοφάι αλλά και με το αρνί στη λαδόκολλα με τις πατάτες φούρνου.
Από σαλάτες για ‘μένα μακράν καλύτερη είναι η «Πανδαισία» αλλά σίγουρα πολλοί θα βρουν ενδιαφέρουσα και τη σαλάτα «Κρίτσα». Για τους λάτρεις του κρέατος στη σχάρα προτείνω με κλειστά μάτια το κοντοσούβλι αλλά και τη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος. Συνοδέψτε το φαγητό σας με ημίγλυκο κρασί χύμα (εγώ ξετρελάθηκα με το ροζέ!).
Κοντοσούβλι στο "Κρίτσα"
Κοντοσούβλι στο “Κρίτσα”
Τι να δείτε, πού να κάνετε βόλτα
  • Καταρχάς γυρίστε την όμορφη Πορταριά απ’ άκρη σ’ άκρη. Περπατήστε ανάμεσα στα πετρόχτιστα κτίρια και τα μαγαζιά που πωλούν τοπικά προϊόντα κι επιτρέψτε στον εαυτό σας να μαγευτεί απ’ τους ήσυχους ρυθμούς της ζωής αυτού του ορεινού χωριού.
    Στο δρόμο για το "Μονοπάτι των Κενταύρων"
    Στο δρόμο για το “Μονοπάτι των Κενταύρων”
  • Αν ο καιρός σας το επιτρέψει περπατήστε 8-9 χιλιόμετρα μέχρι τη διπλανή Μακρυνίτσα (υπάρχει και λεωφορείο αν δεν είστε πολύ του «βαδίσματος»). Κάπου στα μισά της διαδρομής (στο δεξί σας χέρι) θα εντοπίσετε την αρχή ενός μονοπατιού που σας οδηγεί στο δάσος. Διέσχισα πριν χρόνια «Το μονοπάτι των Κενταύρων» καταλαβαίνοντας γιατί κάποια μέρη πρέπει να παραμένουν μαγικά και όσο το δυνατόν πιο ήσυχα κι απάτητα! Αν επισκεφτείτε το Πήλιο άνοιξη ή καλοκαίρι όπου ο καιρός θα είναι σίγουρα ευχάριστος, μη το σκεφτείτε δεύτερη στιγμή: πάρτε το ανηφορικό μονοπάτι κι ετοιμαστείτε ν’ αντικρύσετε την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης γύρω σας!
  • Φτάνοντας στη Μακρυνίτσα έχετε πλήθος πραγμάτων να δείτε. Πρώτα απ’ όλα για τους λάτρεις των μουσείων υπάρχει το «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου» για να μάθετε λίγα περισσότερα για τον Πηλιορείτικο πολιτισμό κατά τους τελευταίους 2 αιώνες.
    Κεντρική Πλατεία Μακρυνίτσας
    Κεντρική Πλατεία Μακρυνίτσας
  • Προχωρήστε προς το κέντρο της Μακρυνίτσας μέχρι να βρείτε μια από τις ωραιότερες κεντρικές πλατείες χωριού που έχετε δει στη ζωή σας!
  • Κάντε μια βόλτα στα υπέροχα μαγαζιά τριγύρω με τα υπέροχα κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα κλπ. Το δικό μου μακράν αγαπημένο μαγαζί – λες και ήταν βγαλμένο από παραμύθι – είναι το «Περίτεχνο» με ό,τι πιο όμορφο σε κόσμημα, μπλούζες, τσάντα και διακοσμητικό μπορείτε να φανταστείτε! Αξίζει μια επίσκεψη έτσι για να πάρετε λίγο από τον παραμυθένιο αέρα του, ακόμη κι αν δε μπορείτε να διαθέσετε χρήματα για ν’ αγοράσετε κάτι.
Τι να πάρετε μαζί σας
Πέρα από τον τρομερά αναζωογονητικό πηλιορείτικο αέρα αξίζει να πάρετε στις αποσκευές σας κατά την επιστροφή:
Βότανα από το "Myrro"
Βότανα από το “Myrro”
  • Ένα βαζάκι γλυκό του κουταλιού (διαλέξτε το αγαπημένο σας μέσα από τις δεκάδες ποικιλίες)
  • Ένα βαζάκι μέλι ή μαρμελάδα
  • Ένα μπουκαλάκι «αθάνατο» τσίπουρο
  • Εντόπια κρέατα και κατά προτίμηση λουκάνικα
  • Βότανα ή σπάνια μείγματα τσαγιού για διαφορετική χρήση κάθε φορά. Στην Πορταριά είχα την τύχη να βρω το “Myrro” ένα απ’ αυτά τα υπέροχα μαγαζιά που πουλάνε βότανα κατάλληλα συνδυασμένα μεταξύ τους ώστε να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν κρυολογήματα μέχρι να ενισχύσουν τον καλό ύπνο. Εγώ πήρα ένα ενδιαφέρον μείγμα βοτάνων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μου συστήματος (το καημένο έχει μουρλαθεί τα τελευταία χρόνια!) και πίνοντας το συστηματικά περιμένω να δω να συμβαίνει ένα μικρό θαύμα (μακάρι!).
Πότε να επισκεφτείτε την Πορταριά
ΌΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!!! Μιλάμε αντικειμενικά για ένα υπέροχο χωριό σ’ ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας που αξίζει να έχει τουρισμό κάθε στιγμή. Ιδανικό για τους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ αλλά και όσων προτιμούν το καλοκαίρι τη δροσιά και την ησυχία του βουνού. Η θάλασσα εξάλλου είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά!

http://tisfanistisfanikeoraio.wordpress.com/2014/10/31/σαββατοκύριακο-στην-ειδυλλιακή-πορτ/