Πορταριά Πηλίου… Αριστοκρατική Φινέτσα

Στην Πορταριά η Φύση, τα γραφικά καλντερίμια, τα αρχοντικά και η αίσθηση ελευθερίας είναι μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνουν αυτόν τον τόπο τόσο μοναδικό. Ο επισκέπτης θα νιώσει έντονα τη διάθεση για πεζοπορία πάνω σε ένα «χαλί χρωμάτων και αρωμάτων» μίας άλλης πνευματώδους  εποχής…
Αν κλείσεις τα μάτια θα ακούσεις έστω και νοερά τις κυρίες με τα μακριά μεταξωτά τους φορέματα  και τα ομπρελίνα στην πλατεία της Πορταριάς να συνομιλούν μεταξύ τους για το μεγάλο χορό στο ξενοδοχείο Θεοξένια όπου παραβρέθηκαν πλούσιοι Αιγιπτιότες  και ο Βασιλιάς.
Το «ΜΕΓΑ ΘΕΟΞΕΝΙΑ» στη πλατεία Πορταριάς κτίστηκε το 1890, ξενοδοχείο πολυτελείας της εποχής. Πυρπολήθηκε το 1944 από τους Γερμανούς με την οπισθοχώρηση . Η Πορταριά  υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο  του Πηλίου και αποτέλεσε το πρώτο τουριστικό θέρετρο της χώρας. Απέχει 12 χλμ. από τον Βόλο, 13 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Αγριολεύκες και βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ. με υπέροχη θέα στον Παγασητικό.
Η ακμή της προήλθε κυρίως χάρη στη μεταξοκαλλιέργεια και το εμπόριο. Ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά είναι και το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο το οποίο λειτούργησε ως πρώτο στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του χωριού αποτελούν επίσης οι καλοδιατηρημένες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Μια από αυτές είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τις ανάγλυφες παραστάσεις στο εσωτερικό της, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πορταρέας με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα στο οποίο οφείλεται και η ονομασία της περιοχής αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει δίπλα στον μικρό καταρράκτη του Κάραβου και  να αφουγκραστεί μέσα από τα καλντερίμια του και τα πολυάριθμα πέτρινα αναστηλωμένα αρχοντικά τον τρόπο που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο.

Ταξίδι γεύσης στο Εστιατόριο Γευσοκράτορας
Βρίσκεται σ’ ένα παλιό αρτοπωλείο-κρεοπωλείο- μπακάλικο, ένα κτίσμα του 1900, της οικογένειας Κόκαλη. Ανακαινίστηκε το 2004 απ΄ το Σεφ και από τότε διαπρέπει με Gourme κουζίνα,  σε έναν περιποιημένο χώρο, «κρυμμένο» σε ένα από τα καρτποσταλικής ομορφιάς καλντερίμια της Πορταριάς. Αγαπημένο εστιατόριο προσωρινών και μόνιμων κατοίκων.Ανοιχτό Πέμπτη-Παρασκευή μετά τις 8 μ.μ.  Σαββάτο Κυριακή λειτουργεί από το μεσημέρι.  Τηλ.   24280 99919 ιστοσελίδα: www.gefsokratoras.gr.

Προτεινόμενη Διαμονή 
Ξενοδοχείο Δεσποτικό. Με επίκεντρο το «Αρχοντικό Τσοποτού», το πρώτο κτίριο στο Πήλιο που κτίστηκε επηρεασμένο από τον «αιγυπτιότικο ρυθμό» βρίσκεται το ξεχωριστό, πολυτελές και πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο.
Το Ξενοδοχείο Δεσποτικό διαθέτει συνολικά 41 δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια εκ των οποίων τα 6 είναι επικοινωνούντα και αποτελούν ιδανική επιλογή για οικογένειες αφού μπορούν να φιλοξενήσουν έως 5 άτομα. Στο ξενοδοχείο υπάρχει επίσης πρόβλεψη για πρόσβαση και διαμονή σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Κάθε ένα από τα δωμάτια του αποτελεί και μια ευχάριστη έκπληξη, αφού έχει ιδιαίτερη διαρρύθμιση και διαφορετικές χρωματικές επιλογές, με κοινό πάντα παρονομαστή την άνεση και την υψηλή αισθητική.
Τέλος, η θέα προς το βουνό και τη θάλασσα του Παγασητικού χαρίζουν στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας υπενθυμίζοντάς του ότι η Πορταριά είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.
Τηλ. Επικοινωνίας: 24280 99046, 24280 99048, 24280 99042



unnamed8 unnamed7 unnamed6 unnamed5 Despotiko Hotel. Portaria, Pelion, Greece. Photo by Cathy Cunliffe 2010 unnamed3 unnamed 2 unnamed1 unnamed

http://www.waterpololive.gr