Χιλιόχρονος Πλάτανος Τσαγκαράδας

Τα πλατάνια κυριαρχούν στις πηλιορείτικες πλατείες, κάτω από αυτά τα αιωνόβια δένδρα διαδραματίζονται οι σημαντικότερες στιγμές των χωριών όπως γάμοι, γλέντια και πανηγύρια ενώ αποτελούν σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτών.

Ένας πλάτανος όμως, αξίζει ιδιαίτερη μνεία και κλέβει την παράσταση από τους υπολοίπους. Είναι ένα ζωντανό μνημείο της φύσης, ένα δέντρο που προκαλεί θαυμασμό σε όποιον σταθεί μπροστά του και γίνεται μετέπειτα σημείο αναφοράς στις αφηγήσεις του για το Πήλιο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον γιγάντιο πλάτανο που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα.


Ο κορμός του πλάτανου έχει 14 μέτρα διάμετρο ενώ το άνοιγμα των κλαδιών του δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιοριστεί όμως καλύπτει σχεδόν όλη την πλατεία. Παλαιότερα σε ένα από τα κλαδιά του είχαν στηριχθεί οι καμπάνες της εκκλησίας, τα οποία όμως λόγω του βάρους δεν άντεξαν και τώρα στηρίζονται σε μια μαρμάρινη κολόνα.

Λέγεται ότι η αρχική του φύτευση είχε γίνει τέσσερα μέτρα κάτω από την σημερινή του θέση, ενώ δασολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι η ηλικία του πλατάνου είναι τουλάχιστον 1000 χρόνια κάνοντας το έτσι ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης και αυτό οφείλεται πρωταρχικά στο μικροκλίμα του Πηλίου και της περιοχής στο οποίο ο πλάτανος έχει αναπτυχθεί.

Όποια εποχή και να τον αντικρίσετε θα μείνετε εντυπωσιασμένοι, το καλοκαίρι κάτω από το σκιερό του φύλλωμα που εκτείνεται σε όλη την πλατεία ή τον χειμώνα με τα κλαδιά του γυμνά δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό γλυπτό.

Αφού απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, μπορείτε να περιπλανηθείτε τριγύρω και να θαυμάσετε το μεγαλειώδες κτίριο της Νανοπούλειο σχολής και να φτάσετε μέχρι την πλατεία Ταξιαρχών ή για τους πιο απαιτητικούς να ξεκινήσετε έναν φανταστικό περίπατο μέχρι την Νταμούχαρη.