Υφαίνουμε....κόβουμε.....δημιουργούμε.... Ζωντανεύουμε τον αργαλειό.....Στο Πήλιο..

Στο ξενοδοχείο Αγέρι - Αρχοντικό Κλείτσα, υφαίνουμε το δικό μας κομμάτι παράδοσης....Στον αργαλειό μας, παρουσιάζουμε την εξαιρετική τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής.
Η υφάντρα μας, γνωρίζει τους επισκέπτες με την σαϊτα, τα στημόνια και την ανέμη, ταξιδεύοντάς τους με τα νήματα και τις κουρελούδες σε χρόνια παλιά...
Τα εργαστήρια του αργαλειού γίνονται σε 1 ή 2 μέρες και οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία της παραδοσιακής υφαντικής, την διαδικασία της ύφανσης αλλά συμμετέχουν και οι ίδιοι στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία, κόβοντας, πλέκοντας, υφαίνοντας..

Ξενοδοχεία στην Πορταρία 





Πορταριά 

Η Κυρία Επί Της Υποδοχής


Από όλα τα χωριά του Πηλίου, η Πορταριά υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο του αφού γνώρισε πολλές εποχές ακμής και πλούτου. Είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, σε μια καταπράσινη πλαγιά με άφθονα τρεχούμενα νερά και απεριόριστη θέα στον Παγασητικό και στα γύρω χωριά. Της έχουν προσδώσει κατά καιρούς διάφορους χαρακτηρισμούς όπως «η αρχόντισσα του Πηλίου» και «η κυρία επί της υποδοχής», αφού είναι το πρώτο προς την κορυφή του Πηλίου χωριό και, έτσι, αναλαμβάνει να «καλωσορίσει» τους ταξιδιώτες.
Κατά τη διάρκεια των Σλαβικών εποικισμών στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκε ο αρχικός οικισμός, το όνομα του οποίου ήταν Δρυανούβαινα. Στο τέλος της βυζαντινής περιόδου, ιδρύθηκαν πολλά μοναστήρια στην περιοχή, ένα από τα οποία ήταν και το μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας, γύρω από το οποίο οργανώθηκε αρχικά ο τότε οικισμός. Μάλιστα, το χωριό πήρε το όνομά του από αυτό το μοναστήρι του 13ου αιώνα. Στη συνέχεια και μέχρι τον 18ο αιώνα, το χωριό είχε εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής. Οι τομείς με τους οποίους ασχολούνταν κυρίως οι κάτοικοι ήταν η καλλιέργεια της γης, το εμπόριο και η επεξεργασία του μεταξιού, και, έτσι, η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς ήταν ραγδαία.
Εφόσον αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Πορταριά, αφιερώστε αρκετό χρόνο για να ανακαλύψετε τα πολλά αξιοθέατά της. Διαθέτει, όπως και τα περισσότερα χωριά του Πηλίου, πολλά και μεγάλα νεοκλασικά αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες, που δείχνουν τις περιόδους ακμής που πέρασε η περιοχή και πολλά από τα οποία σήμερα λειτουργούν ως ξενώνες. Τα περισσότερα από αυτά τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά χτίστηκαν από Πορταρίτες, οι οποίοι επέστρεψαν μετά από χρόνια στη γενέτειρά τους πλούσιοι, αφού είχαν ξενιτευτεί στην Αίγυπτο.  
Φυσικά από το χωριό δε θα μπορούσαν να λείπουν τα γραφικά καλντερίμια, τα όμορφα μονοπάτια και οι βρύσες με τρεχούμενα νερά. Σας συμβουλεύουμε να περπατήσετε στο μονοπάτι των Κενταύρων, και να θαυμάσετε την έντονη βλάστηση και τις ομορφιές της φύσης. Ενώ, στην εξοχική τοποθεσία Κάραβος, χαλαρώστε και αφεθείτε στη μαγεία των αισθήσεων που σας προσφέρουν τα νερά του ομώνυμου μικρού φυσικού καταρράκτη. Τα νερά αυτά προέρχονται από την πηγή Μάνα, που βρίσκεται λίγο ψηλότερα σε έναν διαμορφωμένο χώρο με πλακόστρωτη πλατεία.
Το χωριό διαθέτει τρεις πλατείες όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε μετά τις βόλτες σας. Την κεντρική πλατεία «Μελίνα Μερκούρη», όπου εκεί εκτυλίσσονται οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, την πλατεία Αδάμενας, από όπου αρχίζει το μονοπάτι προς την πηγή Μάνας και την πλατεία Ταξιαρχών, με το πέτρινο εκκλησάκι της. Βέβαια, αν βρεθείτε στην κεντρική πλατεία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ξενοδοχείο «Τα Θεοξένια», που βρίσκεται πολύ κοντά της. Το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1904 και ήταν από τα σημαντικότερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία στα Βαλκάνια, μέχρι το 1944 οπότε πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς. 
Πολλές είναι και οι εκκλησίες του χωριού με την Παναγιά την Πορταρέα, που αναφέραμε παραπάνω, να ξεχωρίζει. Το μοναστήρι χτίστηκε γύρω στο 1273, ή και νωρίτερα, και διαθέτει πολλές αξιόλογες αγιογραφίες. Σήμερα σώζεται μόνο ένα μικρό εκκλησάκι από το μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας, που την κεντρική είσοδό του κοσμεί η εικόνα της Παναγιάς, όπως συνέβαινε και στο μοναστήρι. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, μια τριπλή βασιλική του 1856 με ιδιαίτερες ανάγλυφες παραστάσεις στο εσωτερικό της και χρυσοποίκιλτο τέμπλο. Τέλος, εξίσου σημαντικά είναι η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Μια ενδιαφέρουσα στάση κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας είναι το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο που λειτουργεί στο χωριό, το οποίο στεγάζεται στο διώροφο αρχοντικό Δ. Ζούλια. Εκεί ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τα σχετικά με την εποχή της μεγάλης ακμής της Πορταριάς και να μάθει στοιχεία για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, μέσα από μία μόνιμη έκθεση.  
Πέρα από την περιήγηση στα αξιοθέατα του χωριού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να πάρει μέρος σε ένα εύρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο χωριό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών είναι αρκετά μεγάλη, καλύπτοντας, έτσι, όλα τα γούστα. Από έκθεση λουλουδιών που γίνεται το Μάιο, όπου κανείς θαυμάζει την ευωδία και τα χρώματα με τα οποία πλημμυρίζει το χωριό, μέχρι τα δύο φεστιβάλ χορού που διοργανώνονται το καλοκαίρι (Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού χορού), όπου μπορείτε να ευχαριστηθείτε μουσική και χορό, και το έθιμο της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου κάθε Αύγουστο, που είναι από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που γίνονται στο χωριό. Τέλος, για του λάτρεις της αυτοκίνησης, το Σεπτέμβριο διοργανώνεται η ανάβαση της Πορταριάς, από την Λέσχη Αυτοκινήτου Βόλου, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Αναβάσεων.
Και πριν φύγετε από το χωριό, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τσίπουρο της περιοχής ή να αγοράσετε κάποιο χειροποίητο γλυκό του κουταλιού ή κάποιο από τα παραδοσιακά φαγητά από τον γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισμό που έχει την έδρα του στην Πορταριά.