Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο (φωτογραφίες)

Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο  (φωτογραφίες)Κυριακή πρωί, το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ηχεί χαρμόσυνα, καλώντας τους πιστούς στην λειτουργία.  Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, το ορεινό χωριό του Πηλίου,  ξεχωρίζει.  Όχι μόνο για την όμορφη εκκλησία του, στολίδι και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του χωριού, αλλά γιατί τους θερινούς μήνες αγναντεύει το Παγασητικό κόλπο αγκαλιασμένο από  τα πλατάνια και το χειμώνα, αγκαλιασμένο από τα χιόνια.  Ένας ξεχωριστός Προορισμός  για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση…
 …. Κρυστάλλινα νερά, μεθυστικά αρώματα και ανεξερεύνητα καλντερίμια σαγηνεύουν τον ταξιδιώτη σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Το Βουνό των Κενταύρων σας «προκαλεί» να  περπατήσετε στα νεραιδοκαλντερίμια του, να γευτείτε το τρεχούμενο νερό, να συνομιλήσετε με τον Κένταυρο Χείρων και να γευτείτε την παραδοσιακή  γαστρονομία του.   
 Εκεί σε υψόμετρο 620 μέτρων χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά με θέα τον Παγασητικό δεσπόζει ο Άγιο Γεώργιος Νηλείας, ένα ορεινό ξεχωριστό χωριό, που βρίσκεται πολύ κοντά στις Πινακάτες, τη Βυζίτσα και τις Μηλιές και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αρχιτεκτονική τους.  Αρχοντικά  πηλιορείτικης τεχνοτροπίας όπως αυτά του Δερελή, του Ιωαννιδη και του Τζώρτζη με  ζωγραφισμένα ταβάνια και τοίχους κοσμούν το χωριό.


unnamed5Ξενάγηση στην Ιστορία
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας χτίστηκε τον 15ο αιώνα από βοσκούς που βρήκαν σε θάμνο την εικόνα του στρατηλάτη αγίου. Οι δύο βοσκοί έχτισαν εκκλησία προς τιμή του και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε το ομώνυμο χωριό. Επειδή οι πρώτοι κάτοικοι ήταν βοσκοί και επειδή είχε πολύ κρύο το χειμώνα, είχαν την συνήθεια να διαμένουν το καλοκαίρι στον Άγιο Γεώργιο και τον χειμώνα να κατεβαίνουν στην Άνω και Κάτω Γατζέα . Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 20ου αι. Το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη ακμή από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν πλούσιο από την παραγωγή και το εμπόριο ελαίων και μήλων καθώς επίσης πολύ χρήμα εισέρεε και από Αγιωργείτες που είχαν ξενιτευτεί στην Αίγυπτο.

Must η πεζοπορία στο δάσος,  στα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους. Πληροφορίες montis ordocycling tours-trekking. Ο Αλέξανδρος θα σας μυήσει στα δικά του μονοπάτια για να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία… τηλ.6977955298, 2423023226.

Βόλτα με άλογο.  O Iππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλέων φέρνει τον άνθρωπο δίπλα  στη φύση. Οργανώνει βόλτα με άλογα στο βουνό των Κενταύρων ή δίπλα στη θάλασσα ακόμη και για αρχάριους. Πληροφορίες Αθανάσιος Βίτος τηλ. 6981176160, www.ifon.gr

unnamed3Κρουαζιέρα στον Παγασητικό. Αναχώρηση από Καλά Νερά 9π.μ. επιστροφή στις 7μ.μ. , πρόγραμμα:  κολύμπι στο νησάκι Πρασούδα, φαγητό στο νησί Τρίκερι, μπάνιο ή φαγητό στις Κόττες , κολύμπι στον Κάλαμο. Πληροφορίες Four Ways Travel  τηλ. 2423022423 (30ευρώ για τους ενήλικες, παιδιά μέχρι 12 ετών 15ευρώ και παιδιά μέχρι 6 ετών δωρεάν).


Φαγητό
Στη πλατεία μας, στην ομώνυμη πλατεία του χωριού. Στην πιο όμορφη πλατεία του Πηλίου, καθίστε κάτω από το πλάτανο και απολαύστε ένα και δύο και τρία τσίπουρα πάντα με μεζέ… αμπελοφιλοσοφίστε και χαλαρώστε.
Στο στέκι της κ. Χρυσούλας οικογενειακή ταβέρνα με μικρό μπαλκονάκι και θέα το χωριό. (ζωντανή μουσική τα σαββατοκύριακα ,κατά τη χειμερινή περίοδο)
Στο Στεφανή  λίγο πιο κάτω από την πλατεία του χωριού.
Στη  Ράχη υπαίθριος πολυχώρος με θέα τον Παγασητικό  (ιδανικό τους  καλοκαιρινούς μήνες με ζωντανή μουσική).
Στο Αγιωργίτικο (παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο)

Κοντινές παραλίες: Κορόπι παραλία Κάδη, Rivera καταπράσινη όαση με θέα, πιείτε τον καφέ ή το cocktail δίπλα στο κύμα , Παράδεισος παραλία Ράμνος, στην πρώτη στροφή μετά την Μπούφα.

·  Ο πολιτιστικός – Εξωραιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Κένταυρος» διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές και άλλες  πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως Αυγουστιάτικα βραδιά παραμυθιού από τον παραμυθά Δημήτρη Προύσαλη,  αφηγείται λαϊκά παραμύθια από τις προφορικές παραδόσεις των λαών του κόσμου τον στον Άη –Γιώργη και στην ‘Ανω- Γατζέα. Μοιράζεται τις ιστορίες που αγαπά ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, στα λιόδεντρα και τις παραλίες με την ευχή να φτάσουν μακριά…

unnamed1Προτεινόμενη διαμονή  ξενώνας «Ανωβολιός»  ένα χωριό μέσα στο χωριό. Δημιουργήθηκε από τον σωρό από πέτρες. Παραδοσιακά υλικά πέτρα και ξύλο, δεμένα μεταξύ τους, με τέχνη και πολύ συναίσθημα, συμβιώνουν αρμονικά με τον σύγχρονο εξοπλισμό. Όλα τα δωμάτια διαφέρουν μεταξύ τους ακόμη και στο όνομα, επιφυλάσσοντας το καθ’ ένα, τη δική του ευχάριστη έκπληξη στον επισκέπτη. Η Μαριάννα, ο Χάρης και ο Μιχάλης θα σας καλωσορίσουν και θα σας ξεναγήσουν στα «μονοπάτια του Ανωβολιού». Όταν πέσει ο ήλιος, με το αεράκι να σιγοτραγουδάει,  μπορείτε να απολαύσετε  τον απογευματινό σας καφέ ή γλυκό στο μπαλκόνι με θέα τον Παγασητικό… Τρία βραβεία (έκθεση Philoxenia –Θεσσαλονική)  συνοδεύουν τον  Ανωβολιό και η προσπάθεια για ποιοτική φιλοξενία δε σταματάει εδώ… αν  λοιπόν σας κίνησα την περιέργεια μια περιήγηση στην ιστοσελίδα :
http: //www.anovolios.gr  θα σας ξεσηκώσει.   Μπορείτε να δείτε όλα τα δωμάτια και να επιλέξετε το «δικό σας» γιατί εδώ οι φωτογραφίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πληροφορίες τηλ. 24280 86893, 24280 86898.
Παραδοσιακά σπίτια Pelion Goddess. Επιλέξτε  το δικό σας εξοχικό, ένα από τα δύο πέτρινα σπίτια, Αφροδίτη και Άρτεμις, με  μοναδική θέα που θα σας κάνουν να νιώσετε για λίγο Θεοί του Ολύμπου.. Παραδοσιακά υλικά, προσεκτικά επιλεγμένα, μεταμόρφωσαν μια παραδοσιακή κατασκευή σε μια ιδιαίτερη κατοικία, όπου μπορείτε να περάσετε τις πολύτιμες διακοπές σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.Πληροφορίες : Traditional guest house email:info@peliongoddess.com http://peliongoddess.com.

Πως Θα Έλθετε   Διασχίζεται το Βόλο, ακολουθώντας  τις ταμπέλες προς Τσαγκαράδα. Περνάτε την Αγριά και στα Άνω Λεχώνια στρίβετε αριστερά. Η ταμπέλα γράφει Αγ. Βλάσιος, Αγ. Γεώργιος, Πινακάτες. Μισή ώρα οδήγησης από το Βόλο (20 km).
unnamed  unnamed2 
unnamed4  unnamed6 unnamed7 unnamed8unnamed9
unnamed10 unnamed11 unnamed12 unnamed13