Οι Παραλίες του Πηλίου


Η Μαγνησία, και συγκεκριμένα το Πήλιο, είναι προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Οι παραλίες του και τα νερά τους είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα. Τα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου συνδυάζουν το ειδυλλιακό τοπίο, το γευστικότατο φαγητό και την αυθεντική φιλοξενία.
Ας ξεκινήσουμε από τον Βόλο και ας ακολουθήσουμε τις ακτές του Παγασητικού, μέχρι το Τρίκερι.
Κάτω Γατζέα: Γνωστή για το οργανωμένο κάμπινγκ της, είναι ένα μικρό γραφικό λιμανάκι με ταβερνάκι δίπλα στο κύμα. Αν επιθυμείτε απλές και ήρεμες διακοπές, είστε στο σωστό μέρος. Αν θέλετε να απολαύσετε την περιοχή, οδηγήστε μέχρι την Άνω Γατζέα όπου μπορείτε θαυμάσετε τις τρεις γέφυρες που σχεδίασε ο Εβαρίστο ντε Κίρικο για το τρενάκι του Πηλίου, τον Μουτζούρη, στο οποίο θα επιβιβαστείτε για να απολαύσετε το καταπράσινο τοπίο της διαδρομή από τις Μηλιές στα Λεχώνια.
Παραλία Κάτω Γατζέα, Πήλιο
Χόρτο: Σε ένα τοπίο γεμάτο ελαιώνες που φτάνουν μέχρι την θάλασσα βρίσκεται ένα ψαροχώρι που διατηρεί την αυθεντικότητά του, το Χόρτο. Έχει όμορφες παραλίες με καθαρά νερά, μονοπάτια που περνάνε μέσα από το χωριό και οδηγούν σε ξέφωτα και σημεία με όμορφη θέα. Εδώ θα απολαύσετε ηρεμία και γαλήνη, αλλά και όμορφες εμπειρίες μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, ποδηλασία, κολύμπι, θαλάσσια σπορ, και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται από επαγγελματίες.
Παραλία Χόρτο, Πήλιο
Τα κατάλευκα διώροφα σπιτάκια του χωριού ακολουθούν την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με μια διαφοροποίηση, τα κόκκινα κεραμίδια.
Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο Αγγελίνη, το οποίο φιλοξενεί εκθέσεις λαϊκής τέχνης, αλλά και παραδοσιακά εκθέματα όπως εργόχειρα, διακοσμητικά, λάβαρα και παραδοσιακές φορεσιές. Στο υπαίθριο θέατρο του χωριού το καλοκαίρι φιλοξενούνται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
Μηλίνα: Είναι ένα πολύ μικρό χωριουδάκι, πολύ γνωστό στους ιστιοπλόους λόγω του απάνεμου λιμανιού του. Είναι γνωστή, επίσης, για ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του Πηλίου. Προσφέρεται για ήσυχες διακοπές και χαλαρές βόλτες στις παραλίες , ή, στα μεζεδοπωλεία και τα μπαράκια της.
Εάν έχετε σκάφος η περιοχή είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος με τις γαλήνιες μοναχικές αμμουδιές, ερημονήσια και κρυμμένες σπηλιές.
Παραλία Μηλίνα, Πήλιο
Επισκεφτείτε το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα στο νησάκι Αλατάς και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο μικρό νησάκι της Πρασσούδας στα οποία μπορείτε να πάτε μόνο με σκάφος δικό σας. Θα βρείτε φανταστικές αμμουδερές παραλίες και φυσικά ησυχία.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό και επάνω σε ένα λόφο υπάρχουν ερείπια από τηναρχαία πόλη Ολιζών.
Τρίκερι: Το δημοφιλέστερο από τα παραλιακά χωριά του Παγασητικού. Ένα πανέμορφο γραφικό λιμανάκι με πολύχρωμα ψαροκάικα, κάτασπρα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές και πλακόστρωτα καλντερίμια σας περιμένουν για ατελείωτες βόλτες.
Παραλία Τρίκερη, Πήλιο
photo: Fotis Diogenis

Επίσης αξίζει μία επίσκεψη στο μικρό ψαροχώρι Αγία Κυριακή μόλις 4 χλμ. από το Τρίκερι όπου θα γευθείτε τους ψαρομεζέδες με τσίπουρο στις ψαροταβέρνες γύρω από το λιμάνι.
Το Πήλιο σας προσφέρει καταπληκτικές παραλίες και από την πλευρά του Αιγαίου. Παραλίες για όλα τα γούστα που ευχαριστούν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.
Χορευτό: ξεκινάμε από τα βόρεια, από μια παραλία μήκους 2,5χλμ., με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Βρίσκεται σε ένα τοπίο με οργιώδη βλάστηση που φτάνει μέχρι την θάλασσα, δημιουργώντας ένα τοπίο εξωτικό.
Αν επιθυμείτε απομόνωση, ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί από τα βόρεια του χωριού στις καλά κρυμμένες παραλίες Παρίσαινα και Ανάληψη. Επίσης, σε απόσταση 600μ. από την παραλία του Χορευτού, υπάρχει μια άλλη παραλία με καταγάλανα νερά σε ένα άγριο τοπίο, οι Άγιοι Σαράντα.
Άγιος Ιωάννης: από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς του Πηλίου, με παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια με κόκκινες στέγες και βοτσαλωτές παραλίες. Οι παραλίες Πλάκα και Παπά Νερό, με τα κρυστάλλινα νερά τους, είναι από τις ωραιότερες της Ελλάδας.
Άγιος Ιωάννης, Πήλιο
Νταμούχαρη: οικισμός μοιρασμένος σε κολπίσκους, με παραλίες με γαλάζια νερά και καταπράσινη βλάστηση που φτάνει μέχρι τα βράχια.
Νταμούχαρη, Πήλιο
Φακίστρα: μια μικρή παραλία, η οποία απέχει 5 χλμ. από την Τσαγκαράδα, που διατηρεί την φυσική άγρια ομορφιά της.
Παραλία Φακίστρα, Πήλιο
Μυλοπόταμος: πασίγνωστη παραλία, ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη. Βρίσκεται σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, με επιβλητικούς βράχους να την χωρίζουν στα δυο. Ο χείμαρρος που καταλήγει στη μικρότερη εκ των δύο παραλιών, η πηλιορείτικη καταπράσινη φύση που φτάνει μέχρι τα βράχια, τα απότομα σκαλάκια που κατεβαίνουν από το σημείο όπου αφήνουμε το αυτοκίνητο και συνεχίζουμε πεζοί, δημιουργούν ένα σκηνικό ονειρικό. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα, και η παραλία της με χρυσαφένια άμμο.
Μυλοπόταμος, Πήλιο
Πολλές και πανέμορφες παραλίες θα βρείτε και από την πλευρά του Αλμυρού. Η Αμαλιάπολη (Μιτζέλα) είναι μια οργανωμένη παραλία, εκπληκτικής ομορφιάς, με πανέμορφους κολπίσκους. Στον γραφικό κόλπο δεσπόζει το νησάκι “Κίκυνθος” ενώ από την Αμαλιάπολη ως τις Νηές έχουν εντοπιστεί 12 ναυάγια της ύστερης ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου.
Αμαλιάπολη, Πήλιο
Σε απόσταση 30 χλμ. από τον Αλμυρό, θα βρείτε ένα γραφικό κόλπο με ψαροκάικα και ψαροταβέρνες, γαλάζια νερά και καταπράσινη βλάστηση, το Πηγάδι (Πτελεό-Σούρπης). Οι παραλίες και οι ακτές του έχουν τιμηθεί πολλές φορές με τα βραβεία "χρυσός Αστερίας" και "Γαλάζια Σημαία".
Πηγη: http://greektips.gr/