Μουσείο Θεόφιλου στην Ανακασιά

Το Μουσείο Θεόφιλου, που θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, βρίσκεται στο πέτρινο αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό ως οικία Κοντού, στην Ανακασιά του Δήμου Ιωλκού.

Χτίστηκε το 1835 και αρχικά ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Χατζηαναστάση. Ο Γιάννης Κοντός, Ανωβολιώτης μυλωνάς, ήταν αυτός που αγόρασε το αρχοντικό το 1905 από την οικογένεια Χατζηαναστάση και το προσάρμοσε στα νεοκλασικά πρότυπα της εποχής, προχωρώντας σε διάφορες οικοδομικές εργασίες, που, βέβαια, αλλοίωσαν σε σημαντικό βαθμό την αρχική μορφή του κτιρίου. Στη σημερινή του μορφή είναι ένα τριώροφο λιθόκτιστο αρχοντικό, με ξύλινη στέγη, καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες και κεραμίδια «βυζαντινού τύπου», που διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Το 1912 ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, επωφελούμενος από το καταφύγιο και την ασφάλεια που του προσέφερε ο Κοντός, ξεκίνησε να διακοσμεί με ζωγραφιές την σάλα, ένα μεγάλο δωμάτιο σχήματος Γ, του τελευταίου ορόφου. Την ημερομηνία αυτή και την υπογραφή του Θεόφιλου μπορεί κανείς να δει στο έργο του ''Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συναθροίζει εις την Λίμνην Λέρνην τους νικητάς του Δράμαλη το 1822", που βρίσκεται στα δεξιά της στενής κεραίας της σάλας και η οποία πιστεύουμε ότι ήταν η πρώτη του τοιχογραφία.

Το 1955, οι τότε σεισμοί προξένησαν μεγάλες ζημιές στο κτίριο. Έτσι, το 1962, το Υπουργείο Πολιτισμού, για να το προστατεύσει, το ανακήρυξε «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και το 1965 το αγόρασε προκειμένου να το επισκευάσει και να το λειτουργήσει ως χώρο επισκέψιμο για το κοινό.

Το ζωγραφικό πρόγραμμα αυτών των εξαιρετικών τοιχογραφιών του Θεόφιλου χωρίζεται σε δύο ζώνες, την πάνω και την κάτω. Βρισκόμενοι στην κάτω ζώνη, που φτάνει περίπου μέχρι τα μισά των παραθύρων, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε διάφορα διακοσμητικά θέματα από το φυτικό και ζωικό όπως λουλούδια, πουλιά, αγρίμια και σκηνές από κυνήγι ενώ στα αριστερά της σκάλας, δίπλα στην πόρτα του δωματίου, βρίσκεται και η αναπαράσταση του Γιάννη Κοντού, πάνω στο άλογό του. Ακολούθως, στην επάνω ζώνη, που φτάνει μέχρι λίγο κάτω από το ταβάνι, θα δείτε 14 μεγάλους πίνακες, των οποίων τα θέματα είναι παρμένα από την Ελληνική Επανάσταση και για τα οποία ο Θεόφιλος χρησιμοποίησε ως πρότυπα λιθογραφίες των έργων του ζωγράφου Peter von Hess. Μπορείτε, ακόμη, να θαυμάσετε τους τέσσερις θεούς του Ολύμπου αλλά και τοπογραφίες με τη Μακρινίτσα και την Πορταριά

Όλος αυτός ο ζωγραφικός διάκοσμος του αρχοντικού βρίσκεται σήμερα σε άριστη κατάσταση ενώ το αρχοντικό είναι το μόνο σε όλο το Πήλιο που διασώζει ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα του.