Πάσχα με θαλασσινό φόντο στο Νότιο Πήλιο

Έθιμα με άρωμα παράδοσης

Γραφικά χωριά και μικροί οικισμοί, υπέροχες παραλίες στην έξοδο του Παγασητικού και η πηλιορείτικη φύση σας καλωσορίζουν στο Νότιο Πήλιο.

Εδώ το τοπίο που θα συναντήσετε είναι διαφορετικό από το υπόλοιπο βουνό των Κενταύρων. Τα χωριά είναι χτισμένα σε χαμηλότερο υψόμετρο και οι ελιές σε συνδυασμό με τις κουμαριές κυριαρχούν στις καταπράσινες πλαγιές. Κάνοντας μια διαδρομή με το αυτοκίνητο θα ανακαλύψετε ότι τα χωριά και οι οικισμοί μόνο αρχιτεκτονικά θυμίζουν κάτι από το βόρειο Πήλιο.

Εδώ οι παραλίες ανοίγονται μπροστά στα μάτια σας και ένα καλοκαιρινό σκηνικό κάνει την εμφάνιση του. Ένα από τα σημαντικότερα κεφαλοχώρια του Πηλίου είναι η Αργαλαστή, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Βόλο. Το χωριό είναι ζωντανό όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι.


Η όμορφη πλατεία του περιστοιχίζεται από πηλιορείτικα αρχοντικά και σπίτια με ολάνθιστες αυλές. Ένα σημαντικό κτίριο του χωριού είναι το Παρθεναγωγείο που δίδαξε ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης. Δείτε το μαρμάρινο κωδωνοστάσιο της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, αντίγραφο της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης και περπατήστε στα όμορφα τοξωτά γεφύρια. Στην περιοχή της Αργαλαστής, στον δρόμο προς το χωριό Κάλαμος θα βρείτε το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 15ο αιώνα.

Η Μονή Πάου, όπως ονομάζεται, αποτελεί ένα αξιόλογο μνημείο της περιοχής. Ο κύριος ναός κοσμείται από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Σήμερα το μοναστήρι έχει διατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και λειτουργεί ως εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος. Ο καταπράσινος παραθαλάσσιος οικισμός Χόρτο είναι χτισμένος μέσα σε ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τις αμμουδερές παραλίες με τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά.

Το χωριό οφείλει το όνομα του στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής.Κάντε μια επίσκεψη στο Μουσείο Αγγελίνη και δείτε την πλούσια συλλογή από οικιακά σκεύη, εργαλεία και αντικείμενα της καθημερινής ζωής, παραδοσιακές στολές και βιβλία.

Συνεχίζοντας την περιήγηση σας θα φτάσετε στη Μηλίνα, ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα του νότιου Πηλίου. Αυτό το παραθαλλάσιο ψαροχώρι έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό. Από το χωριό μπορείτε να επισκευτείτε με καϊκάκι το Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, που βρίσκεται απέναντι στο νησάκι Αλατάς.

Κι αν θέλετε μια ορεινή βόλτα, το πανέμορφο Προμύρι σας περιμένει χτισμένο αμφιθεατρικά να το εξερευνήσετε. Πετρόχτιστα σπίτια, λιθόστρωτα και πλακόστρωτα καλντερίμια που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής τονίζουν έντονα το παραδοσιακό χρώμα του χωριού. Χαρείτε τη φυσική ομορφιά του τοπίου κάτω από τον υπερχιλιόχρονο πλάτανο της κεντρικής πλατείας.

Η Τρανή Βρύση έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Κατασκευάστηκε το 1796 και είναι η μοναδική της Θεσσαλίας που έχει αυτή την ιδιαίτερη μορφή και αυτό το μέγεθος. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Προμύρι θα συναντήσετε τον Κατηγιώργη, ένα μικρό ψαράδικο λιμανάκι απέναντι από τη Σκιάθο.

Πολλοί επισκέπτες προτιμούν το χωριό για την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει. Η παραλία του με τα γαλαζοπράσινα νερά είναι ιδανική πρόταση για τις πρώτες σας βουτιές, ενώ στις εξαιρετικές του ψαροταβέρνες θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Κατάλληλο για οικογενειακές διακοπές είναι το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Πλατανιάς, που αποτελεί την ιχθυόσκαλα της ευρύτερης περιοχής.


Λίγο μετά προς τα δυτικά, μετά την παραλία του Πλατανιά θα φτάσετε στο Καστρί, έναν πανέμορφο οικισμό με πολύ ωραία θάλασσα. Σε μια μικρή παραλία ανατολικά του Πλατανιά που είναι προσβάσιμη μόνο διά θαλάσσης βρίσκεται η σπηλιά της Θέτιδας και του Πηλέα. Εκεί κατά την παράδοση βρέθηκε ο Πηλέας με τη Θέτιδα και από την ένωση τους γεννήθηκε ο Αχιλλέας. Η επίσκεψη σε αυτό το μέρος είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Αφήσαμε τελευταίο το ιδιαίτερης ομορφιάς χωριό Τρίκερι, χτισμένο με μορφή κάστρου που από μακριά ακόμα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Το γραφικό αυτό χωριό νυατικών με την μακραίωνη ιστορία προσφέρει απλόχερα μια υπέροχη θέα, ενώ τα πλακόστρωτα καλντερίμια του με τα παλιά αρχοντικά των καπεταναίων σας προσκαλούν για περιπάτους. Το ξεχωριστό αυτού του χωριού είναι ότι κάποτε βρισκόταν στο νησάκι Τρίκερι, αλλά στα τέλη του 16ου αιώνα μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση λόγω των πειρατών.

Μια ωραία πεζοπορική διαδρομή είναι το μηκους 1,5 χιλιομέτρων μονοπάτι που οδηγεί από το Τρίκερι στον παραθαλάσσιο οικισμό Αγία Κυριακή. Οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τις Κόττες και το νησάκι με το Παλιό Τρίκερι, τη Μονή της Ευαγγελίστριας και το εκκλησάκι του Αη Γιάννη του Προδρόμου.

Πάσχα στο Νότιο Πήλιο

Οι πασχαλινές εκδηλώσεις στο Πήλιο έχουν άρωμα παράδοσης. Μια πρώτη επαφή με τα έθιμα της περιοχής θα έχετε το Σάββατο του Λαζάρου. Κοριτσάκια με καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια βγαίνουν στις γειτονιές και τραγοδούν το Λάζαρο, είναι οι λεγόμενες Λαζαρίνες. Το έθιμο λέει ότι εκτός επό το παραδοσιακό κέρασμα ή κάποια χρήματα οι νοικοκυρές τους δίνουν λευκά αυγά που θα τα βάψουν μαζί με τις μαμάδες του την Μεγάλη Πέμπτη. Την Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι βγαίνουν στις κεντρικές πλατείες των χωριών που γεμίζουν πιστούς και φωτίζονται ατμοασφαιρικά από τις φλόγες των κεριών.

Το βράδυ της Ανάστασης σε όποιο χωριό και να βρεθείτε θα νιώσετε το κατανυκτικό κλίμα της ημέρας μαζί με τους ντόπιους. Επισκεφθείτε την Αγαλαστή και ακούστε το «Χριστός Ανέστη» στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων ή εναλλακτικά ένα από τα μοναστήρια της περιοχής. Στο τραπέζι της Λαμπρής θα απολαύσετε πλούσια εδέσματα, όλα φτιαγμένα με αγνά και παραδοσιακά υλικά.

www.dou.gr