Πήλιο: Εκδρομή στο μυθικό βουνό των Κενταύρων

Το Πήλιο, φαίνεται να είναι το πεδίο της Γιγαντομαχίας, η θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου και η Μυθική χώρα των Κενταύρων. Στην κορυφή του έγινε ο γάμος της Θέτιδας και του Πηλέα, από τον οποίο πήρε το όνομά του και το Πήλιο. Ο Πηλέας ήταν μυθικός βασιλιάς της περιοχής, πατέρας του πασίγνωστου μυθικού ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Αχιλλέα.
Αν και είναι διάσημο ως χειμερινό τουριστικό προορισμό εμείς σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε αυτήν την εποχή, εφόσον είστε από τους τυχερούς και έχετε την δυνατότητα. Πήλιο εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, μεταξύ του Αιγαίου Πελάγους και του Παγασητικού Κόλπου. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος και γενικότερα του τοπίου του Πηλίου, είναι τα πολλά νερά τα οποία καθιστούν τη βλάστηση πλούσια και το κλίμα υγιεινό.


ΠΗΛΙΟ
Tο Πήλιο θεωρείται το βουνό με τη μεγαλύτερη ποικιλία βλάστησης στην Ελλάδα. Στο βουνό απαντώνται οξιές, έλατα, βελανιδιές, καστανιές, λεύκες, ιτιές, πλατάνια, και άλλα οπωροφόρα όπως ελιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, καρυδιές, κερασιές, βυσσινιές κ.α.
Από τα πιο ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής του Πηλίου, ήταν το περίφημο ατμήλατο τρενάκι «Ο Μουντζούρης» (1895) που λειτουργούσε για 70 χρόνια και διένυε την απόσταση Βόλος-Μηλιές. Το τρενάκι μετέφερε ανθρώπους και εμπορεύματα καλύπτοντας μια υπέροχη, γραφική διαδρομή μεγάλο τμήμα της οποίας είναι παραθαλάσσια.
Στο Πήλιο βρίσκονται διασκορπισμένα 24 κεφαλοχώρια καθώς και μικρότερα γραφικά χωριουδάκια. Είναι γραφικοί οικισμοί, με σπίτια μοναδικού αρχιτεκτονκού ρυθμού, άλλοτε σκαρφαλωμένα σε πλαγιές ή απότομες κορυφές και άλλοτε κρυμμένα σε καταπράσινες ρεματιές. Στα χωριά του πηλίου θα βρείτε προσεγμένους ξενώνες, ξενοδοχεία και δωμάτια με τζάκι για τη διαμονή σας αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες όπου θα απολαύσετε υπέροχες ντόπιες γεύσεις όπως και καλόγουστες καφετέριες.
Μερικά αξιοσημείωτα χωριά του Πηλίου είναι τα παρακάτω:
Η Τσαγκαράδα, που διαθέτει μια πληθώρα ξενοδοχείων και ξενώνων, ενώ προσφέρει παρομική θέα στο Αιγαίο και πανέμορφα τοπία.
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ ΠΗΛΙΟΥ
Τα καλντερίμια, τα μονοπάτια, τα παλιά και ανακαινισμένα αρχοντικά και νεόδμητα παραδοσιακά κτίρια μαρτυρούν την πλούσια παράδοση και την ιστορία του χωριού.
Στην Αγία Παρασκευή υπάρχει ένας γιγαντιαίος πλάτανος περίπου χιλίων ετών που έχει περιφέρεια βάσης 14 μέτρα και στους Άγιους Ταξιάρχες υπάρχει άλλος ένας οχτακοσίων ετών με περιφέρεια βάσης 17,5 μέτρα.
Τα μονοπάτια που κατηφορίζουν στη θάλασσα οδηγούν στην βοτσαλόστρωτη παραλία Φακίστρα, ίσως την πιο γνωστή και πολυφωτογραφημένη παραλία του Πηλίου.
Ο Κισσός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550μ. μέσα σε πυκνή βλάστηση και είναι το πιο ψηλό χωριό του Ανατολικού Πηλίου.
Δασικές εκτάσεις από οξιές και καστανιές, πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, παραδοσιακά καλντερίμια και άφθονα νερά που καταλήγουν στη θάλασσα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου χωριού.

Πανέμορφη και γραφική είναι η πλατεία του χωριού με τα πλατάνια. Εκεί βρίσκεται ο ναός της Αγίας Μαρίνας, μια από τις ωραιότερες αλλά και παλιότερες εκκλησίες του Πηλίου, χτισμένη το 17 ο αιώνα. Άλλα ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία-αξιοθέατα του χωριού είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου, ο Προφήτης Ηλίας και η Αγία Παρασκευή.
Επιμέλεια Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη