Ελλάδα | Βόλος - Πήλιο | Τρίκερι

To Τρίκερι Πηλίου οφείλει το όνομα του στο μύθο των τριών κεριών. Σύμφωνα με αυτόν, οι Τρικεριώτες 3 κεριά άναψαν και εκεί που έσβησαν χτίσανε εκκλησιά , την Αγία Τριαδα , και ολόγυρά της το χωριό, που μέχρι σήμερα υψώνεται αγέρωχο στην κορυφή του όρους Τισσαίο, άγρυπνος βιγλάτορας δύο θαλασσών, Παγασητικού και Αιγαίου, προσμένοντας φιλόξενο τους επισκέπτες του .

Information
  | Transport | Accomodation | Food & drink | Things to do |


Στο παραδοσιακό ναυτοχώρι , ανηφορίστε μέχρι την πλακόστρωτη πλατεία , πιείτε το καφεδάκι σας κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων , κι έπειτα ακολουθήστε το καλντερίμι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου , για να θαυμάσετε την 18ου αι. τρίκλιτη βασιλική εκκλησιά της Αγίας Τριάδας . Το τέμπλο της που χρονολογείται από το 1739 αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα ξυλογλυπτικής, ενώ όμοιο του , φτιαγμένο από τον ίδιο καλλιτέχνη υπάρχει στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης . Οι τοιχογραφίες της εξαιρετικές , ενώ το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της Παναγιάς κάποτε αποτελούσε τμήμα από το θρόνο του Μ.Ναπολέοντα , που το αγόρασαν Τρικεριώτες καραβοκύρηδες από τη Βαρκελώνη. Στο προαύλιο της εκκλησιάς , σταθείτε στο μπαλκονάκι της πλατείας , αγναντέψτε ως την Εύβοια κι έπειτα συνεχίστε το σεργιάνι για να ανακαλύψετε τις όμορφες γωνιές του χωριού .
Περνοδιαβαίνοντας μέσα στις ρούγες θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τριώροφα παλιά πυργόσπιτα διακοσμημένα με ξυλόγλυπτα ταβάνια , πολύχρωμα παραθυράκια και νωπογραφίες . Ανάμεσα τους τα αρχοντικά Στάθη Γιάννη (Κρητικού) , Βογιατζή (Γερμάνου) , Κουτμάνη , Κουμπουρέλου (κληρονόμων Νιζάμη) και Φουρτούνα που στέκονται αιώνες ολάκερους στο χωριό και αποτελούν πραγματικά μνημεία της λαϊκής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και ξυλογλυπτικής. Από αυτά το αρχοντικό Στάθη Γιάννη υπήρξε έδρα της Εφορίας Τρικέρων , του παραρτήματος της Φιλικής Εταιρίας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελληνών από τους Τούρκους , ενώ το αρχοντικό Φουρτούνα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο αφού έχει διατηρηθεί από τους ιδιοκτήτες του όπως ήταν κάποτε χαρίζοντας σας ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο . Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησιά των Αγίων Αναργύρων που κοσμείται εξωτερικά με ροδίτικα πιάτα και χρονολογείται από το 1780 .

Αν θέλετε να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στον ελληνικό πολιτισμό, προσεγγίστε μνημεία πολιτισμού που κρύβουν θησαυρούς . Για να μάθαιτε για την αρχαία Ελλάδα επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους Διμηνίου , Σέσκλου και Δημητριάδας . Για να μάθαιτε για την βυζαντινή ιστορία και την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία των Ελλήνων επισκεφτείτε τα μοναστήρια της περιοχής . Κοντά στο Τρίκερι βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Τρικεριώτισσας .

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να περπατήσετε τα 3 όμορφα μονοπάτια που συνδέουν το χωριό με τους οικισμούς του . Το 1ο μονοπάτι μεσα απο μια διαδρομή με υπέροχη θέα θα σας οδηγήσει στην Αγία Κυριακή , το 2o μονοπάτι θα σας πάει μέχρι τις Κόττες , ενώ το 3o μονοπάτι διασχίζοντας δάσος απο κέδρους με θέα το νησάκι Παλαιό Τρίκερι θα σας οδηγήσει στον Αλογόπορο. Όσοι έχετε διάθεση για εξερεύνηση , απο το Τρίκερι ξεκινά πλήθος μονοπάτιων που οδηγούν στον φάρο , στα πηγάδια , αλλά και σε ερημικές παραλίες. Για όσους αναζητούν πιο δύσκολες διαδρομές , υπάρχει η ανάβαση στο όρος Τισσαίο ,που ξεκινά απο την περιοχή της Παναγιάς , και φτάνει ώς την κορυφή του όρους .Εκεί θα βγάλετε μια απο τις ομορφότερες φωτογραφίες των διακοπών σας, έχοντας ως φόντο την άκρη της ακτογραμμής του Πηλίου , που βρέχεται απο 2 θάλασσες , Παγασητικό και Αιγαίο .
Αν ανήκετε σε αυτούς που συνδιάζουν κάθε εξόρμηση τους στη φύση , με την συλλογή βοτάνων, στο Τρίκερι θα βρείτε αρκετές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μπορείτε να μαζέψετε ευωδιαστό φασκόμηλο στα Ημεροβίγλια , όπου η περιοχή θα σας μαγέψει με την άγρια ομορφιά της. Να μαζέψετε άγρια χόρτα ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι των Αγιών Ταξιαρχών , όπου θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα της Αγίας Κυριακής και του Μύλου απο ψηλά . Να πάτε για τσιτσίραβλα στην περιοχή προς Διακόφτι . Να μαζέψετε κρίταμα στο ακρωτήρι του Σταυρού, φτάνοντας ως εκεί με καϊκι απο την Αγία Κυριακή .
Οι λάτρεις του ερασιτεχνικού ψαρέματος , θα βρούν τον παραδεισό τους , τόσο στο μικρό παραδοσιακό αλιευτικό καταφύγιο στις Κόττες , όσο και στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής . Ενώ για τους σκαφάτους υπάρχει το νησί Παλαιό Τρίκερι που συγκεντρώνει πλήθος ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών . Με σκάφος μπορείτε να φτάσετε επίσης μέχρι το ερημικό νησάκι της Πρασούδας όπου στέκει το ερειπωμένο βυζαντινό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής .
Αν είστε κυνηγοί , μπορείτε να οργανώσετε με την παρέα σας ένα κυνήγι αγριογούρουνου στην περιοχή , ακολουθώντας τα χνάρια των ντόπιων .
Αν επισκεφτείτε το Τρίκερι καλοκαίρι και αναζητάτε όμορφες παραλίες για να κολυμπήσετε επιλέξτε τον Αλογόπορο (6km) , την μαγευτική Τζάστενη (15 km) ή τον γραφικό όρμο του Μύλου (5km) .

Για τους καλοφαγάδες που τιμούν την παραδοσιακή κουζίνα κάθε τόπου , το Τρίκερι φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια που μπορεί να βρεί κανείς στους παραλιακούς του οικισμούς , ενώ πολλοί είναι εκείνοι που το επισκέπτονται για να γευτούν την φημισμένη καραβιδομακαρονάδα του. Τοπικό έδεσμα της περιοχής αποτελεί και η κρομδοκλούρα , μια γευστική παραδοσιακή κρεμμυδοτυρόπιτα

Όσον αφορά την παράδοση , το Τρίκερι παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον , τόσο για την παραδοσιακή φορεσιά του που φέρει νησιώτικα χαρακτηριστικά , όσο και για τα έθιμα που συνοδεύουν τον παραδοσιακό γάμο στο Τρίκερι . Θα είστε πολύ τυχεροί αν τύχει και παρευρεθείτε σε ένα τέτοιο γάμο, καθώς πραγματοποιείται βάση ενος ιδιαίτερου τελετουργικού. Ιδιαίτερα γνωστό είναι επίσης το χωριό για τις παραδοσιακές τέχνες του, αφού οι Τρικεριώτες υπήρξαν φημισμένοι καπεταναίοι και σφουγγαράδες , ενώ οι Τρικεριώτισσες φτιάχναν υπέροχα κεντήματα με την τέχνη των κοφτών στις μηχανές τους . Θεματοφύλακες της παράδοσης του Τρικερίου μπορούν να θεωρηθούν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικερίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εν Τρικερίω , που σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν για την διατήρηση της τοπικής παράδοσης . Ρίχνοντας μια ματιά στην ντοπιολαλιά του Τρικερίου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους κατοίκους του χωριού .

Αν σας αρέσουν τα λαογραφικά φεστιβάλ επισκεφτείτε το Τρίκερι το Πάσχα για να παρευρεθείτε στη γιορτή της Ζωοδόχου πηγής όπου οι γυναίκες του χωριού χορεύουν με τις πανέμορφες γιορτινές παραδοσιακές φορεσιές τους , στην πλατεία του χωριού . Αν βρεθείτε στο χωριό την Πρωτομαγιά , θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τις νεαρές κοπέλες του χωριού ντυμένες με την απλή παραδοσιακή φορεσιά του Τρικερίου, να στήνουν χορό για να υποδεχτούν την άνοιξη, κρατώντας στα χέρια αγριολούλουδα και τραγουδώντας το τραγούδι του Μάη .
Στα χωριά της Ελλάδας , γιορτινές ημέρες αποτελούν και τα θρησκευτικά πανηγύρια , όπου εορτάζονται οι άγιοι που έχουν εκκλησιά αφιερωμένη στο όνομα τους . Στο Τρίκερι μπορείτε να παρευρεθείτε στα πανηγύρια της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή Πάσχα) , της Παναγιάς (14/8) , του Απόστολου του Νέου (15/8), της Αγίας Τριάδας (Αγίου Πνεύματος) και των Αγίων Αναργύρων (30/6) .

http://www.greeceportal.gr/el/travel_guide/diakopes/ellada_thessalia_volos_pilio_trikeri.htm#.VOYT_6kg5Zs.facebook