Πήλιο – παντός καιρού!


Κείμενο – φωτογραφίες : Ντέπυ Χιωτοπούλου nchiotopoulou@ekdotiki.gr
Στο μυθικό βουνό, στη χώρα των Κενταύρων, εκεί όπου έγιναν οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδος, στο Πήλιο, ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε γραφικά χωριά! 
Είκοσι τέσσερα χωριά, είκοσι τέσσερα γραφικά χωριά με επιβλητικά αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια και κρήνες που τρέχουν γάργαρο νερό, με παλιές εκκλησιές και ξυλόγλυπτα τέμπλα, με μουσεία, πέτρινα γεφύρια, όμορφες πλατείες και γραφικά καφενεία.
Το Πήλιο βρίσκεται στο μέσο της Ελλάδος, στο νομό Μαγνησίας, και με αφετηρία το Βόλο, ξεκινάτε διαδρομές είτε για τη δυτική πλευρά του είτε για την ανατολική και τη νότια. Τα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βόλο είναι 204 και από κει και ύστερα, εξαρτάται ποιο χωριό θα επιλέξετε να επισκεφτείτε.
Βορειοδυτικά του Πηλιού, από τα πλέον γνωστά και φημισμένα χωριά, είναι η Πορταριά, ο οικισμός της οποίας δημιουργήθηκε γύρω από το μοναστήρι της Παναγίας Πορταρέας του 13ου αιώνα. Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία, ταβερνάκια, καφενεία και μπαράκια, μαγαζιά με τουριστικά είδη, γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισμό κ.ά.

Κατά την παραμονή σας στο χωριό, επισκεφτείτε το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο, κάντε και μια βόλτα – καιρού επιτρέποντος- στην Πηγή Μάνα, τη μεγαλύτερη πηγή του βορειοδυτικού Πηλίου, και στον καταρράκτη Κάραβο.
Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο έρευνας για τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών www.trivago.gr, η Πορταριά συμπεριλήφθηκε στους 35 καλύτερους χειμερινούς προορισμούς, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου (σ.σ. ο δεύτερος ελληνικός προορισμός που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 35 δημοφιλέστερους είναι η Καστοριά).
Σε απόσταση 2 χλμ. από την Πορταριά φτάνετε στη Μακρινίτσα, το «Μπαλκόνι του Πηλίου» όπως την αποκαλούν.
Αλλο ένα φημισμένο χωριό που προσελκύει πλήθος τουριστών και επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Στην είσοδο της Μακρινίτσας παρκάρετε το όχημά σας, και διασχίζοντας το κεντρικό δρομάκι φτάνετε στην πλατεία, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, βότανα, ξυλόγλυπτα κ.ά. Εκεί και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1792) και δίπλα η μαρμάρινη βρύση «Αθάνατο Νερό» με τους επτά χάλκινους και λιονταρόμορφους κρουνούς.
Στη Μακρινίτσα θα επισκεφτείτε το μουσείο λαϊκής τέχνης και ιστορίας Πηλίου, το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Τοπάλη (1844). Πρόκειται για τριώροφο αρχοντικό, λιθόκτιστο, με έντονα φρουριακό χαρακτήρα με πολλές πολεμότρυπες και αμυντικό πυργίσκο πάνω στη στέγη.
Περάστε και από το ιστορικό καφενείο «Θεόφιλος», στον τοίχο του οποίου θα θαυμάσετε τη ζωγραφιά του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, με την ονομασία «Ο θάνατος του Κατσαντώνη».
Στο χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια
Τα Χάνια (27 χλμ. από Βόλο) είναι οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1.200μ., πήραν δε το όνομά τους από τα πανδοχεία – χάνια που υπήρχαν κάποτε εκεί και ξεκουράζονταν οι κυραντζήδες του ανατολικού Πηλίου, όταν ταξίδευαν με τα ζώα τους από τα «πίσω» χωριά στο «Κάστρο» -το Βόλο- κουβαλώντας τοπικά προϊόντα.
Σε απόσταση 2 χλμ. από τον οικισμό, στη θέση Αγριόλευκες, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο διαθέτει πίστες χαραγμένες μέσα στο δάσος. Στα συν του χιονοδρομικού είναι ότι ενώ έχει χαμηλό υψόμετρο κρατάει μεγάλες ποσότητες χιονιού, εκείνο δε που εντυπωσιάζει είναι ότι από τις πίστες του ατενίζετε τη θάλασσα, από τη μια το Αιγαίο Πέλαγος και τη Ζαγορά και από την άλλη τον Παγασητικό κόλπο και την πόλη του Βόλου! (τηλ. 24280 89021, www.pelionski.gr).
Στην ανατολική πλευρά
Φεύγοντας από τα Χάνια, συνεχίζει η διαδρομή για το Ανατολικό Πήλιο. Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, χωρίζεται δε σε τέσσερις συνοικίες, την Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα όπως την ονομάζουν, την Αγία Κυριακή, τον Αγιο Γεώργιο με την κεντρική πλατεία και την ομώνυμη εκκλησία και τον Σωτήρα στο δρόμο για Πουρί. Στη Ζαγορά σημαντική είναι και η ιστορική βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα και παλιά συγγράμματα αλλά και νέες εκδόσεις.
Και η Τσαγκαράδα μεγάλο χωριό, η οποία αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Ταξιαρχών, του Αγίου Στεφάνου και της Αγίας Κυριακής. Στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία και ο χιλιόχρονος πλάτανος με τον κορμό του να φτάνει τα 14μ. περίμετρο, ενώ στους Αγιους Ταξιάρχες είναι η δεύτερη σημαντικότερη σε παλαιότητα εκκλησία του Πηλίου, των Αγίων Ταξιαρχών από το 1746 (η πρώτη είναι της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Κισσός). Εκεί και η βρύση με τις τέσσερις κρήνες, του 1909, δωρεά του Νικόλαου Νανόπουλου, ευεργέτη της περιοχής.
Αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Τσαγκαράδα αποτελεί και η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1865 και σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Γεύσεις, μυρωδιές, γραφικές ταβερνούλες, καφενεία αλλά και μοντέρνα εστιατόρια. Η κουζίνα του Πηλίου αποτελεί από μόνη της έναν προορισμό, έναν γαστρονομικό προορισμό. Το γευστικό σπετζοφάι - πράσινες πιπεριές και ντόπιο πηλιορείτικο λουκάνικο με σάλτσα ντομάτας. Κάποιοι προσθέτουν και κόκκινες πιπεριές για πιο καυτερή και πικάντικη γεύση, η ζεστή φασολάδα, το μπουμπάρι -λουκάνικο γεμιστό με συκωταριά και κιμά-, κόκορας κρασάτος, χοιρινό, πίτες, τσιτσίραβλα -χόρτα ζεματισμένα στην κατσαρόλα με λίγο νερό και λάδι, ξίδι, σκόρδο- συνοδεύονται άριστα με τσίπουρο αλλά και κρασάκι. Είναι βεβαίως και τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, τα φρούτα, οι θαλασσινοί μεζέδες, τα χειροποίητα ζυμαρικά κ.ά.
Tips
- Στις Μηλιές (28 χλμ. από Βόλο) αξίζει να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη του χωριού, «Ψυχής Ακος», το τοπικό μουσείο με την ιστορία του χωριού και την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων καθώς και το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) με τη μοναδική τεχνική ακουστική του. Στις Μηλιές βρίσκεται ο χώρος του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου τερματίζει το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου «Μουντζούρης».
- Σε απόσταση 2 χλμ. από τις Μηλιές βρίσκεται η Βυζίτσα, οικισμός του Πηλίου με πολλά αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες.
- Καμάρι του Κισσού είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, από τις παλαιότερες του Πηλίου, η οποία χτίστηκε μεταξύ 1650 και 1700. Κάντε στάση και στο Κισσιώτικο Ρέμα, τοποθεσία με καταρράκτες και τρεχούμενα νερά.
- Στη γραφική Νταμούχαρη πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα από κάποιες σκηνές του κινηματογραφικού μιούζικαλ «Mamma Mia».
- Κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου, η Αργαλαστή, θα σας εντυπωσιάσει με τα νεοκλασικά αρχοντικά της, την πλατεία αλλά και το ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με το επιβλητικό κωδωνοστάσιο.
http://www.agelioforos.gr