Σελίδες

Λαύκος: το κρυμμένο πετράδι του Ν. Πηλίου



      Αγναντεύει τον γαλήνιο Παγασητικό από θέση υπεροχής, ενώ οι βόλτες στα λιθόστρωτα καλντερίμια του με τα πετρόχτιστα επιβλητικά αρχοντικά σε χαλαρώνουν και σου αποκαλύπτουν κάθε φορά και μια κρυφή γωνιά του που σε εκπλήσσει… Αν είστε φίλοι της πεζοπορίας, σε τούτο το ταξίδι θα έχετε πολλές επιλογές για να χαρείτε τη φύση, αλλά και να γνωρίσετε τις άγνωστες ομορφιές του Νοτίου Πηλίου
      Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου
  
Πλημμυρισμένος στο πράσινο που είναι άφθονο σε όλο το Πήλιο, ο Λαύκος είναι ένα γραφικό χωριό του Νοτίου Πηλίου, που απολαμβάνει τη γαλήνη και την ηρεμία. Στα «πόδια» του βρίσκεται η γραφική Μηλίνα, δίπλα στα νερά του Παγασητικού κόλπου με τα καφέ και τα ουζερί στην παραλία και τα ψαροκάικα να πηγαινοέρχονται από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα. Απέχει μόλις 50 χλμ. από το Βόλο και στα γραφικά καλντερίμια του θα χαζέψουμε τα πετρόχτιστα σπίτια του με τις ολάνθιστες αυλές. Στην κεντρική πλατεία του με τα αιωνόβια πλατάνια χτυπά η «καρδιά» του και σφύζει από ζωή τα καλοκαίρια. Εδώ υψώνεται και η εκκλησία της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στο Γεννέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η κατασκευή της χρονολογείται γύρω στο 1887 με 1091 και το χαρακτηριστικό καμπαναριό της είναι δωρεά του ομογενή  Αρ. Πολίτη. Στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, γίνεται λαμπρή γιορτή στην περιοχή του Λαύκου.

Στα μονοπάτια του χθες…
Ο Λαύκος πρωτοκατοικήθηκε από το 15ο με 16ο αιώνα και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή. Κατά την Ελληνική Επανάσταση, οι Τούρκοι το πυρπόλησαν και το κατέστρεψαν. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ένα από τα πρώτα χωριά που απελευθερώθηκαν από τον τούρκικο ζυγό και έγινε έδρα του πρώτου Δήμου Σηπιάδας. Για το όνομα του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές: η μία ότι προήλθε από τη λέξη «γλαυκός», που σημαίνει καθαρός, διαυγής, και η άλλη ότι προήλθε από κάποιον τσοπάνη με το όνομα Λάσκο και παραφράστηκε η λέξη…
Άνθρωποι με έφεση στα γράμματα και πολύ δυναμικοί, οι κάτοικοι του Λαύκου ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη γεωργία, την παραγωγή μεταξιού και τη σπογγαλιεία. Στην πορεία, προόδευσαν στα γράμματα και τις τέχνες με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον γλύπτη Θανάση Φάμπα, έργα του οποίου μπορούμε να θαυμάσουμε στο Φάμπειο Μουσείο, που φιλοξενείται στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στην πλατεία του χωριού. Από τον Λαύκο καταγόταν και ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.

 Στο Μουσείο Ραδιοφώνου…
Ένα ακόμη πρωτότυπο μουσείο ανακαλύψαμε σε τούτο το ξεχωριστό χωριό: το Ραδιοφωνικό Μουσείο «Αντώνης Ταβάνης», που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γνωστού γλύπτη, ο οποίος έζησε στο χωριό τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στις προθήκες του θα εκπλαγούμε από τη συλλογή ραδιοφώνων που θα δούμε. Φυσικά, αυτό που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον αυτό το μουσείο είναι η εμπεριστατωμένη ξενάγηση από τον κ. Στάθη Σφονδηλιά, που θα μας αφηγηθεί με μοναδικό τρόπο και κάθε λεπτομέρεια για την ιστορία του κάθε ραδιοφώνου που βρίσκεται εδώ. (Πληροφορίες, τηλ.: 6970 374922).
  
Για ουζάκι και μεζέ… στην πλατεία
Έπειτα από τόσες βόλτες στα δρομάκια του χωριού, καιρός για λίγη ξεκούραση  στην κεντρική πλατεία του Λαύκου με τα αιωνόβια πλατάνια, για ελληνικό καφεδάκι ή ένα τσιπουράκι με μεζέ. Εδώ βρίσκεται και το παραδοσιακό καφενείο του κ. Μανώλη Φορλίδα, από το 1785… Μιλώντας μαζί του, μαθαίνουμε πως ο Λαύκος, που σήμερα αριθμεί 350 μόνιμους κατοίκους, άλλοτε ήταν ένα πλούσιο χωριό, γεμάτο κίνηση και ζωντάνια. Το έλεγαν «Μικρό Πολυτεχνείο», αφού ανθούσαν όλες οι τέχνες και οι κάτοικοί του ήταν άξιοι μαρμαράδες, ξυλογλύπτες, πεταλωτές, σαμαροποιοί, ξυλουργοί, τσαγκάρηδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι... Υπήρχαν επίσης εξαιρετικοί μουσικοί που έπαιζαν βιολί, σαντούρι και κιθάρα, λειτουργούσε Παρθεναγωγείο, Ελληνικό Σχολείο, χοροδιδασκαλείο και υπήρχαν πολλά εμπορικά μαγαζιά, καθώς και δύο χαρτοπαικτικές λέσχες. Μέχρι τον Εμφύλιο ζούσαν εδώ πάνω από 3.000 άνθρωποι.
Σήμερα, στο Λαύκο λειτουργεί μόνο Δημοτικό Σχολείο, ενώ για Γυμνάσιο και Λύκειο τα παιδιά πηγαίνουν στην Αργαλαστή.
Περπατώντας στο κεντρικό δρομάκι του που οδηγεί στην πλατεία, θα κάνουμε μια στάση στον παραδοσιακό φούρνο του χωριού, για μια λαχταριστή τυρόπιτα ή σπιτικά κουλουράκια. Από τα πιο γνωστά μοναστήρια της περιοχής είναι το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται 6 χλμ. από το χωριό, πλαισιωμένο από ελαιώνες και κυπαρίσσια. Εδώ στις 2 Μαϊου γίνεται μεγάλο πανηγύρι με φαγητό παραδοσιακό (γίδα βραστή με πιλάφι), τσιπουράκια, μουσική και χορό… Κοντά στην Αργαλαστή απαγκιάζει το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Πάου.
 Στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι…

Μια ημέρα θα την αφιερώσουμε για να γνωρίσουμε τις ομορφιές του Νοτίου Πηλίου, που είναι σίγουρα πολλές… Με αυτοκίνητο θα ξεκινήσουμε μια μαγευτική διαδρομή, που ακολουθεί την ακτογραμμή από τη Μηλίνα ως το νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Στο δρόμο μας θα δούμε τα νησάκια του Παγασητικού, πρώτα τον Αλατά, απέναντι από τη Μηλίνα, που φιλοξενεί τη Μονή των Αγίων Σαράντα, καθώς και τη μικροσκοπική Πρασούδα, όπου βρίσκεται η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία της διαδρομής είναι η θέα από ψηλά της Τζάστενης με τα σπίτια της πάνω σε μια λωρίδα γης που μπαίνει στη θάλασσα. Ο Μαραθιάς προσφέρεται για τους λάτρεις του wind surfing.

Στον παραθαλάσσιο οικισμό Κόττες, επίνειο του χωριού Τρίκερι, θα βρούμε ταβερνάκια εκεί που σκάει το κύμα, με ολόφρεσκα θαλασσινά, για ουζάκι και μεζεδάκια…
Το χωριό Τρίκερι είναι χτισμένο ψηλά και δημιουργήθηκε αρχές του 17ου αι., όταν οι κάτοικοι του νησιού Παλαιό Τρίκερι, κυνηγημένοι από τους πειρατές, αναζήτησαν καταφύγιο στην απέναντι στεριά.
Από τον Αλογόπορο θα πάρουμε το ταχύπλοο σκάφος και θα περάσουμε σε 10’ στο Παλαιό Τρίκερι, ένα γραφικό νησάκι με 20 μόνιμους κατοίκους, που σου μεταγγίζει στις αισθήσεις τη γαλήνη του. Στο Παλαιό Τρίκερι λέγεται ότι βρισκόταν άλλοτε η αρχαία Κικύνηθος, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, εδώ προσάραξε η «Αργώ» του Ιάσωνα. Στα χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε τόπος εξορίας, ενώ υπολογίζεται ότι 5.000 γυναίκες και παιδιά εκτοπίστηκαν εδώ.
Στην κορυφή του νησιού δεσπόζει επιβλητικό το ονομαστό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, που γιορτάζει πανηγυρικά στις 10 Σεπτεμβρίου. Η ξενάγησή μας από τον κ. Βασίλη Φιλιππίδη θα μας «μυήσει» στην ιστορία του… Η Μονή έχει συνδεθεί και με τον Αυστριακό  Αλφόνς Χοχάουζερ, ο οποίος τη δεκαετία του ’60 ενοικίασε το μοναστήρι και το μετέτρεψε σε έναν ασυνήθιστο ξενώνα, στον οποίο είχε φιλοξενηθεί και η Γκρέτα Γκάρμπο. Σήμερα, η Μονή δεν έχει μοναχούς, διαθέτει όμως κάποια από τα κελιά για διαμονή με πολύ λίγα χρήματα.
Στην επιστροφή από το μοναστήρι, στο γραφικό λιμανάκι του, θα απολαύσουμε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, στα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα με τις ψαρόβαρκες.  
   

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας…
Στο Πήλιο υπάρχουν γύρω στις 80 πεζοπορικές διαδρομές στη φύση. Όσοι λατρεύουν το περπάτημα στον καθαρό αέρα, δεν έχουν παρά να επιλέξουν ποιο θα ακολουθήσουν…

Μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή, βατή για όλους, γύρω στη μιάμιση ώρα, ξεκινά από το Λαύκο και πιο συγκεκριμένα από το ξενοδοχείο «Lagou Raxi», για να φθάσουμε ως τη Μηλίνα, διανύοντας μια κατάφυτη διαδρομή με ανοιχτό ορίζοντα στη θάλασσα και τη Μηλίνα. Στη διαδρομή μας θα περάσουμε από το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας (ή Μοναστηράκι) με την πέτρινη πηγή. Θα ξεκουραστούμε στην όμορφη Μηλίνα, δίπλα στη θάλασσα…  Αγαπημένες πεζοπορικές διαδρομές είναι ακόμη από τον Λαύκο στην Αργαλαστή ή το Χόρτο και από τον Λαύκο ως τον Πλατανιά, στο Αιγαίο.
 Πληροφορίες για πεζοπορικές διαδρομές:
Στο Σύλλογο «Φίλοι των Καλντεριμιών», τηλ.: 24230-71373, www.pelionwalks.worldpress.com , www.pelionwalks.org  κ. Γιάννης Μπασδάνης.
Μπορούμε να επισκεφθούμε το blog του αντιπροέδρου της ομάδας κ. Κυριάκου Σταθάκη, www.walking-pelion.blogspot.gr - faceboook.com/southpelion.
Για ορειβατικές διαδρομές στο Πήλιο: Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, τηλ.: 24210-25696, www.eosvolos.gr
 INFO
 Πώς θα πάτε:
Με το αυτοκίνητό σας από Αθήνα ως το Βόλο κι από εκεί θα ακολουθήσετε διαδρομή για Χόρτο, Μηλίνα, Λαύκο. Θα χρειαστείτε γύρω στις 5.30 ώρες.

  Πού θα μείνετε:
«Λαγού Ράχη» Country Hotel: τηλ.: 24230-65144, www.lagouraxi.com
Ολοκαίνουργιο, πανέμορφο ξενοδοχείο τριών αστέρων, με προσιτές τιμές, που απολαμβάνει μαγευτική θέα στο Παγασητικό. Διαθέτει 20 καλαίσθητα δωμάτια και σουίτες, μεγάλη πισίνα και ολάνθιστο κήπο.
«Αρχοντικό Κ. Παρίση»: τηλ.: 24230-65856, www.archontiko-parisis.com
Ατμοσφαιρικός ξενώνας σε αρχοντικό του 1834 που έχει αναπαλαιωθεί με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Αυλή με πέτρινο ξυλόφουρνο και ωραία θέα στον Παγασητικό.

«Ο Ξενώνας των Χρωμάτων»: τηλ.: 24230-65225, 6979 547793, www.fotuarthotel.gr Πετρόχτιστος, καλαίσθητος ξενώνας σε ανακαινισμένο αρχοντικό του 1861, κοντά στην πλατεία του Λαύκου.
 Πού θα φάτε:
«Δροσιά» (τηλ.: 24230-65078), στην κεντρική πλατεία του Λαύκου, για σπιτικά μαγειρευτά και ψητά της ώρας.
«Η Ελιά» (τηλ.: 6937 250329), καλή ψαροταβέρνα στη Μηλίνα, για αστακομακαρονάδες, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.
«Ίσαλος» (τηλ.: 24230-55862, 6973 828589), ψαροταβέρνα στο Τρίκερι, με φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και ντόπια μεζεδάκια.
«Δίαυλος» (τηλ.: 24230-55210, 6976 851056). Ψαροταβέρνα στο γραφικό λιμανάκι στο Παλαιό Τρίκερι με ολόφρεσκα θαλασσινά.
Στον οικισμό Κόττες, θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι από την τράτα στην ταβέρνα της κυρίας Ασημούλας (τηλ.: 24230-191677), δίπλα στο κύμα.

http://www.holidayshop.gr/