Σελίδες

Τί έφερα από το Πήλιο

Τί έφερα από το Πήλιο;Πώς μπορώ να χωρέσω σε λίγες μέρες και λέξεις όλο το γευστικό Πήλιο;
Πόσο τυχεροί οι μόνιμοι κάτοικοί του.
Όλες οι αισθήσεις τους πρέπει να είναι μόνιμα αφυπνισμένες, αυθόρμητα σε εγρήγορση, για τις εναλλαγές τοπίου, μυρωδιάς, γεύσης.
Το καλοκαιρινό Πήλιο είναι καταπράσινο και δροσερό όσο πρέπει, οι παραλίες του όμορφες , ο κόσμος φιλόξενος, οι γεύσεις συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.
Παράδεισος μυρωδικών και βοτάνων, από θυμάρι και λεβάντα, ρίγανη και δεντρολίβανο μέχρι σπαθόχορτο και αχίλλαια.
Το σπαθόχορτο ή βάλσαμο λειτουργεί καταπραυντικά για πολλές παθήσεις.

Βράζοντάς το για 2-3 λεπτά ,μία μικρή χούφτα,
bio 2βοηθάει στην καταπολέμηση του έλκους, της δυσπεψίας ,της μελαγχολίας και της αυπνίας.
Οπότε την επόμενη φορά που θα έχω βαρυστομαχιάσει και δε θα μπορώ να κοιμηθώ από τις τύψεις, θα φτιάξω το βάλσαμό μου και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Επίσης, είναι πολύ αποτελεσματικό ως εντριβή σε εγκαύματα από τον ήλιο ,τσιμπήματα εντόμων και τονώνει τα εξασθενημένα σώματα στη διάρκεια της ανάρρωσης.
Από την άλλη, η αχίλλαια, χρησιμοποιείται ,κατά κύριο λόγο για εντριβές σε χτυπήματα ,κακώσεις ,αρθριτικά, ρευματισμούς, πόνους στη μέση.
bioΠροσωπικά, την προμηθεύτηκα σε κοκτέιλ βοτάνων ως αφέψημα για αποτοξίνωση.
Στο Βιολογικό αγρόκτημα Κουμούτση, στα Παλαιά Χάνια βρήκα τη δική μου Wonderland.
Με το μόνιμο χαμόγελο κάθε γευστικού εξερευνητή και τις ερωτήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, συγκέντρωσα τα εξής ενδιαφέροντα:

Το βιολογικό Μηλόξυδο, μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό, μία φορά της ημέρα και πριν το φαγητό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον έλεγχο του σωματικού βάρους, τη μείωση κατακράτησης υγρών και απομάκρυνσης του λίπους, τον έλεγχο της χοληστερίνης και την αποβολή των τοξινών!
bio 5
bio 3Η χρήση του στις σαλάτες σας ειδικά στις πράσινες και σε διάφορες σως, (ιδανικά αναμειγμένη με μουστάρδα), είναι αυτονόητη και νόστιμη.
Μέλι ξεχωριστό καστανιάς, σκουρόχρωμο και δυναμωτικό για όσους έχουν έλλειψη σιδήρου ή τους αρέσει το μέλι του λιγότερο γλυκό από το σύνηθες.
Γύρη, βασιλικό πολτό, μελικυρήθρα.
Υπερτροφές φάρμακα για όλες σχεδόν τις παθήσεις, για ενέργεια και ομορφιά!
Μεταφέρομαι τώρα στο όμορφο χωριό Ανήλιο και το Εργαστήρι παραδοσιακών γλυκών και εδεσμάτων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών.
Γεμάτα τα ράφια, πειρασμούς για όλα τα γούστα : τουρσιά, αγαπημένα κρίταμα και τσιτσίραβλα, αρωματικά λάδια, γλυκά του κουταλιού ( έχει υπέροχα ντοματάκι και μελιτζανάκι), καρύδι ,κάστανο, μαρμελάδες δεκάδων γεύσεων από τα φρέσκα τοπικά φρούτα ( πήρα βατόμουρο, σύκο ,μήλο- πορτοκάλι ).
anilioΣιγά που θα άφηνα ήσυχα τα παραδοσιακά τους ζυμαρικά, δύο-δύο τα πήγαινα στην έκπληκτη υπάλληλο. Παπαρδέλες, χυλοπίτες, ταλιατέλες αλλά και τραχανά που τόσο μου ταιριάζει με τις χειμωνιάτικες σούπες μου (ξέρετε, των φρονίμων τα παιδιά!).
Στη συνέχεια, έφοδο στα ποτά, τι νομίζατε;
Έτσι θα περάσουμε το χειμώνα που έρχεται;
Το πήρα το τσίπουρό μου, το ρακόμελό μου και το λικέρ καρύδι για αφροδισιακές γουλιές!
Για λιγότερο αλκοολικά βράδια, πήρα τσάι του βουνού, τήλιο για χαλάρωση και χαμομήλι για τα παιδιά.
anilio 1Στο οργανωμένο εργαστήριο τους, οι χρυσοχέρες και με επιχειρηματικό μυαλό, ανηλιώτισσες ψήνουν πίτες, αναλαμβάνουν catering, έχουν και ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες.(www.aniliotikaglika.gr).
Δε με ρωτήσατε τι δοκίμασα, τι με εντυπωσίασε,
τι θα έμπαινα στον κόπο να μαγειρέψω στο σπίτι.
anilio 2Καταρχήν , με το Αιγαίο να απλώνεται όπου φτάνει το μάτι σου, τα φρέσκα ψάρια είναι αυτονόητη γευστική πρόκληση. Σίγουρα, ο φρέσκος κιτρινόπτερος τόνος που δοκίμασα, ανάκατος με κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φέτες, μαιντανό χοντροκομμένο και αρτυσμένο μόνο με αλάτι και λεμόνι ήταν η πεμπτουσία των φετινών διακοπογευστικών δοκιμών μου. Μου αρέσουν οι απλές γεύσεις και τα πιάτα που μπορείς να αισθανθείς ένα – ένα τα υλικά να σε βυθίζουν σε ό,τι το καθένα τους, πρεσβεύει.
Ο τόνος, αυθεντικότητα και δύναμη στο παχύ του σώμα, το κρεμμύδι αψύ και δυνατό ,χαρακτηρίζει, ωμό, την απλότητα της γευστικής ιστορίας του ελληνικού λαού.
Ο μαιντανός έρχεται στο τέλος να παιχνιδίσει ,να δροσίσει, να τονίσει την καλοκαιρινή ανεμελιά, παρέα με το λεμόνι, που μόλις κόπηκε από το δέντρο.

Ξεχώρισα ,λοιπόν, τον ¨Ποσειδώνα¨, στην παραλία του Αη Γιάννη, στο Μούρεσι.
Ο τόνος ήταν ο πρώτος λόγος, όμως δεν έμεινα παραπονεμένη από κανένα πιάτο.
Τραγανά ψαρικά στο τηγάνι ,γαύρος, καλαμάρι, σαρδέλα ψητή αγαπημένη, χταπόδι ξυδάτο τόσο μαλακό.
ppoosΌμως, λέω όμως, αυτό που θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε είναι οι κολοκυθοανθοί οι γεμιστοί που έλιωναν στο στόμα.
Τσουπ, μπουκιά και ανθάκι στο στοματάκι.
Ούτε που κατάλαβα πότε εξαφανίστηκαν από το τραπέζι.
Ξαναπήγα την επόμενη μέρα. Λέω θα δοκιμάσω να κλέψω σουτζουκάκι από το διπλανό πιάτο.
Με το που το βύθισα ανυποψίαστη στο στόμα, έκσταση.
Τόσο πικάντικο όσο και μαλακό, πιο αληθινό δεν έχω φάει.
Ρώτησα την ευγενική ιδιοκτήτρια, την Ευτυχία, ποιος μαγειρεύει και ναι ήταν η δραστήρια μητέρα της, που με είχε κάνει να μουγκρίζω από ευχαρίστηση.
Η κυρία Ζήνα.
Με ευχαρίστηση, μου έμαθε πώς να γεμίσω τους ανθούς και σας το μεταφέρω.
Ανοίγουμε, σαν πουγκάκι τον ανθό μας, κάνουμε τη γέμιση ένα μπαλάκι, κλείνουμε σαν φάκελο τα πέταλα, διπλώνοντάς τα και τοποθετούμε τον ένα δίπλα στον άλλο σε κατσαρόλα,
ρίχνοντας λίγο νερό, λάδι και αλάτι για να βράσουν μέσα σε 15 με 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.

Κολοκυθοανθοί αφρός

Υλικά
  • 20 ανθοί από κολοκυθάκια
  • ρύζι γλασέ 100 γρ
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/4 ματσάκι άνηθο και ¼ μαιντανού ψιλοκομμένα
  • λίγο παζί ψιλοκομμένο (είναι το σέσκουλο, με διαφώτισε η μαγείρισσα μας)
  • 2 αυγά
  • ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
poseidonΚαλή σας επιτυχία!

Έξτρα απολαυστικό το σπιτικό γλυκό κουταλιού λεμόνι της κυρίας Ζήνας ,κέρασμα δροσερό και αρωματικό για το αντίο μας.
Θα επανέλθω με περισσότερα και γευστικότερα, είναι τόσα πολλά για να χωρέσουν σ ένα κείμενο...
Σας μετέφερα για λίγο στο μυρωδάτο, γευστικό Πήλιο;
Στο νέο μου γαστρονομικό έρωτα;
Ναι, ερωτεύτηκα καλοκαιριάτικα.
Είμαι σίγουρη, όμως ότι και τις υπόλοιπες εποχές θα κυριαρχεί στην καρδιά μου και το τραπέζι μου...

Αλμυρά, θαλασσινά, φιλιά με λίγη γεύση από τσίπουρο...
Σταυρούλα Οικονομάκη
Food writer

http://www.athenstaste.gr/